Hallo lieve lezer, hoe gaat het?
Ik geniet nog steeds van mijn dagen op de boot op het prachtige eiland Paxos en stap steeds meer in de ontspanningsmodus. Aan de andere kant komen er steeds meer aanvragen voor werk naar me toe en door mijn lege agenda kan ik die vaak direct invullen. Vorige week hielp ik iemand met het schrijven van een voorstel voor zijn scriptie. Hij was zo blij met mijn hulp en ik was heel blij dat ik kon helpen. Het liet me zien dat werk als vakantie voelt, als je de dingen doet die je leuk vindt en waar je goed in bent.
Ik zou echt willen dat we allemaal dit gevoel konden hebben. Daarom heb ik altijd geschreven over hoe je het leven kunt creëren dat het beste bij je past. Misschien klinkt dat egoïstisch, maar naar mijn mening is dat niet zo. Door een leven te creëren dat het beste bij je past, ga je je afvragen wat je echt nodig hebt. Als je die reis aangaat, zul je beseffen dat wanneer je de dingen doet die goed voor je zijn, ze ook goed zijn voor de wereld als geheel.
Ik zal dit uitleggen aan de hand van voeding, omdat ik geloof dat voeding een belangrijk uitgangspunt is van bewustzijn. Als je let op wat je eet en waar je eten vandaan komt, zie je de impact die voedsel heeft op de wereld en daarmee ook je eigen impact.
Laten we beginnen bij de relatie tussen voeding en je lichaam
Je lichaam heeft voeding nodig. Maar het kan gemakkelijk een paar uur en zelfs een paar dagen zonder eten. Je hoeft je lichaam niet om de paar uur vol te proppen, twee of drie maaltijden per dag is voldoende. Vooral als je de juiste maaltijden gebruikt die je op de best mogelijke manier voeden. Het type voeding dat je eet, kan met de seizoenen veranderen en is voor elk lichaam anders. Wat voor jouw beste vriendin werkt, werkt misschien niet voor jou en andersom. Diëten werken niet omdat ze zijn gemaakt voor de mainstream en niet kijken naar jouw specifieke lichaam. In oosterse filosofieën richten ze zich op het lichaam als geheel en wat jouw specifieke lichaamstype nodig heeft.
Eten is altijd beschikbaar
In onze westerse samenleving is eten altijd voorhanden. Op bijna elke straathoek kun je eten krijgen. Waardoor je kunt denken dat je de hele tijd moet eten. Deze kant-en-klare voedingsmiddelen zijn vaak niet de beste om je lichaam te voeden. Ze bevatten veel tarwe, suiker en ongezonde vetten, terwijl je lichaam het beste werkt met vers voedsel, zelfgemaakt en direct na bereiding gegeten (er zijn zelfs filosofieën die stellen dat het eten van restjes de volgende dag ongezond is, maar zo ver ga ik niet ).
Redenen om niet te eten wat je nodig hebt
Er zijn allerlei redenen waarom je niet meer luistert naar de behoeften van je lichaam als het om eten gaat. Uit mijn persoonlijke ervaring en wat ik om me heen zie, denk ik dat er een paar belangrijke redenen zijn waarom je niet eet wat je nodig hebt.
1.     Je hebt een druk leven: je hebt misschien niet veel tijd om aan eten te denken. Je koopt je eten liever kant-en-klaar dan dat je het zelf maakt. Wat betekent dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Sommige mensen stoppen zelfs met het eten van bepaalde maaltijden vanwege hun drukke schema's.
2.     Je hebt een relatie of hebt een gezin thuis: misschien pas je je eetgewoonten aan die van je partner aan. Dit kan goed zijn als degene die het meeste kookt van lekker eten houdt, maar het kan moeilijk zijn als de kok niet veel aandacht besteedt aan voeding of andere behoeften heeft dan jij.
3.     Je voedingsintuïtie is (nog) niet ontwikkeld: je kunt niet goed onderscheiden wat goed voor je is en wat niet en eet wat je denkt dat je moet eten. Je neemt rationele beslissingen als het om eten gaat, in plaats van aan te voelen wat je echt nodig hebt.
Welke soorten voedsel zijn goed voor je?
Elk lichaam is anders. Dus niet iedereen heeft dezelfde voeding nodig. Als je gaat letten op wat je eet en voelt wat bepaalde voedingsmiddelen met je doen, zul je ontdekken dat niet alles wat je eet voor jouw lichaam werkt. Er is wat onderzoek voor nodig om te begrijpen wat echt bij je lichaam past, want soms is het een combinatie van voedingsmiddelen die niet werken. Ik zeg altijd dat een gezond dieet begint met fruit en groenten. Maar zelfs op dit gebied zijn er voedingsmiddelen die goed voor je kunnen zijn of niet.
Doordat ik let op wat mijn lichaam wil, kan ik in mijn lichaam voelen of het goed voor me is om iets te eten. Ik kan naar eten kijken en mijn lichaam voelen samentrekken, dan weet ik dat het niet het juiste moment is om het te eten. Op andere momenten is mijn lichaam blij het te verteren. Maar bij veel (voornamelijk bewerkte) voeding zegt mijn lichaam ‘dit is niet goed voor je’. En in de meeste gevallen eet ik het dan ook niet.
Wat gebeurt er als je begint te eten wat goed voor je is?
Ik begon mijn eetreis bijna 15 jaar geleden. Op een dag besloot ik geen kaas, vlees en suiker meer te eten en begon te zoeken naar gezondere opties. In het begin at ik bijna alleen groente en fruit. Maar ik besefte al snel dat dat niet de beste optie was voor mijn lichaam. Dus ging ik op zoek naar ‘betere voedselopties’ en raakte ik geïnspireerd door de Slow Food foundation. Ik ging naar Italië om allerlei soorten voedsel uit te proberen en begon dit denken aan te passen aan mijn persoonlijke dieet. Ik begon alleen lokaal, seizoensgebonden en biologisch voedsel te eten. Ik probeerde lange tijd weg te blijven van suiker, tarwe en vlees en ook vis.
Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat wanneer ik lokaal, seizoensgebonden en biologisch en vers voedsel eet, ik mijn lichaam en de planeet zo min mogelijk schade berokken. Als mijn lichaam gezond is, ben ik sterker en beter in staat om voor de wereld en de mensen om me heen te zorgen.
Mijn dieet verandert met de seizoenen en de locaties waar ik woon. Ik weet ondertussen wat ik nodig heb en wat niet werkt voor mijn lichaam en ziel. In supermarkten bezoek ik de groente- en fruitafdeling en bekijk ik biologische afdeling. Maar ik koop mijn eten het liefst in kleine biologische winkeltjes of direct op de boerderij. Met alle verschillende plekken waar ik heb gewoond, moet ik steeds weer zoeken naar de beste plekken om mijn eten te vinden, maar omdat ik weet wat mijn lichaam nodig heeft, wordt dit zoveel leuker en gemakkelijker.
Wat gebeurt er met de planeet als je verandert wat je eet?
De afgelopen weken heb ik The Silent Ark van Juliet Gellatley gelezen. Dit boek is gepubliceerd in 1994 en vertelt over het functioneren van de vlees-, vis- en zuivelindustrie en de impact hiervan op de planeet. Ik kan niet veel van het boek tegelijk lezen, omdat het te veel is. De manier waarop we dieren behandelen om vlees, eieren en melk op ons bord te krijgen, is echt verschrikkelijk. Het leest als een horrorverhaal, maar het meest interessante blijft het idee dat de meeste mensen tegen zichzelf zeggen dat zij niet het probleem zijn. Dus blijven ze gewoon eten wat ze eten. Het is nu 30 jaar later en het boek heeft nog steeds dezelfde waarde, omdat we nog steeds veel te veel vleeswaren, vis en zuivel eten.
Door je te concentreren op het eten van meer fruit en groenten en minder eten in het algemeen, heroverweeg je wat je echt nodig hebt en wordt je voetafdruk kleiner. Als je naar eten gaat kijken, zul je zien dat er meer dingen niet werken.
Manieren om te veranderen wat je eet
Neem kleine stapjes: maak nooit grote veranderingen als je ze niet diep van binnen voelt. Veranderingen zijn pas blijvend als je kleine stapjes zet.
Reinig je lichaam: Wanneer je je eetpatroon wilt veranderen is het slim om te beginnen met het reinigen van je lichaam. Tijdens een detox- of vastenperiode zijn er bepaalde dingen die je niet eet. Wanneer je dit doet, kun je het beste de hulp inroepen van mensen die hier ervaring mee hebben. Omdat een detox bepaalde sensaties en gevoelens kan oproepen die je niet kent.
Begin te voelen: wanneer je leert te voelen wat je nodig hebt, wordt dit je superkracht. Je gaat voelen of je echt zin hebt in een biertje, koffie of cola of dat je liever een glas water of een kopje kruidenthee neemt. Er zijn twee manieren om dit te ervaren. De eerste is om dat wat je wilt eten of drinken in je hand te houden en de sensaties in je lichaam te voelen (je onderbuik geeft wel aan of het er blij van wordt of niet). De tweede is om te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Soms roept je lichaam om iets. Ik heb af en toe een intens verlangen om zalm te eten. De eerste keer negeer ik het gevoel, de tweede keer ook, want het kan gewoon het idee zijn om zalm te eten. Maar als het een paar dagen bij me blijft, weet ik dat mijn lichaam de voedingsstoffen nodig heeft. Het werkt hetzelfde met bepaalde groenten of wat ik als ontbijt wil eten.
Geniet van eten en koken: misschien hou je niet van koken en misschien vind je het heerlijk. Maar wanneer je de sensaties begint te ervaren die voedsel in je lichaam brengt, kan alles een sensationele ervaring worden. Zeker als je gaat beseffen wat voeding met je lichaam doet.
Ik wens je een prettige voedselreis en als je inspiratie of hulp nodig hebt. Laat het me weten, ik help je graag verder!